Jubileum

Archief » Jubileum

Drie maal goud voor Rederijkerskamer Tollens

HOOGEZAND

 

Het 150-jarig jubileum van Tollens is groots gevierd met de organisatie van het concours van het Koninklijk Groninger Provinciaal Rederijkersverbond.

  

De opening van de avond door de Commissaris van de Koningin.

Geen gouden plakken wel een 150 jarig bestaan, hoe vier je dat? Hoe zorg je voor een gevarieerd programma dat voor jong en oud aantrekkelijk is? Met die vragen zijn de leden van Tollens lange tijd aan het worstelen geweest. Maar afgelopen weekend was het zover, twee dagen was hotel Faber, net als 50 jaar geleden, de plaats waar de viering plaatsvond. Een speciaal rederijkersconcours werd georganiseerd. Alle elementen van een concours waren aanwezig, gedichten, toneelstukken en vrije producties, toch werden de gasten verrast met vernieuwende elementen. Bij binnenkomst in de zaal kon je een bijzondere tentoonstelling bekijken die een beeld gaf van de geschiedenis van de rederijkerskamers die Groningen kent. Om half acht ging het officiële programma van start Hierin werd uiteraard aandacht besteed aan het fenomeen Tollens, de Rederijkerskamer is immers vernoemd naar de dichter Hendrik Tollens. Vroeger geroemd als groot dichter, tegenwoordig ligt zijn breedsprakige dichtkunst iets lastiger. Maar hier zijn oplossing voor, doe een baseball cap op en rap het gedicht 'Agatha'. Ook werden korte passages gelezen uit het werk van Tollens, de dichter werd door deze benaderingen wat nieuwleven ingeblazen. Ook was het tijdvoor de lancering van een bijzonder experiment. Laat een toneelstuk dat uit drie bedrijven bestaat uitvoeren door drie verschillende rederijkerskamers. In bedrijf l kon het publiek de verschillende personages leren kennen. Het was echter goed opletten want was Ruth in het ene bedrijf nog vrolijk blond in het volgende bedrijf was van die blonde lokken niet veel meer te herkennen, Ruth was grijs. Niet alleen veranderden alle personages, ook het decor onderging op komische wijze haar veranderingen.,

Had de ene groep een lekkere bank rechts op het podium, dan had de andere daar voor in de plaats een schommelstoel maar dan wel links op het podium. De zaterdag was de tweede dag van concours. Hoogtepunt was een theaterstuk dat ging over het leven van WA Scholten. De oprichter van Scholtens fabrieken, nu AVEBE (Foxhol) en Kappa(Sappemeer) geheten. Onder begeleiding van regisseur Ben Smit werd door zo'n 15 leden van het KPGRV een voorstelling neergezet die het publiek verraste. Geen lange teksten, korte fragmenten, veel mooie groepsbewe-gingen, het mocht geen 'toneelstuk' worden en dat was het ook niet. Het was een inspirerende theaterstuk, dat uiteindelijk ook de publieksprijs won. De tweede prijs was voor jongerentoneelgroep Gummo, Zij speelden een bewerking van hun theaterstuk 'De Regisseur'. Het publiek was niet veilig, werd bekogeld met jassen, t-shlrts, speelgoedbeesten, maar dat namen ze voor lief. En na al dit spektakel was het tijd voor een mooi sprookje, gepresenteerd door, de kamer Tollens, dat ons leidde door 150 jaar geschiedenis. De afsluiter van het programma vroeg om actie van alle gasten, iedereen kon zich lekker laten gaan tijdens een galabal met Zuid-Amerikaanse muziek. Waarbij de leden van Tollens even konden wegdromen bij het idee van misschien wel de viering van vier maal goud.